Årets "Kuriosum" 2022

 

Dessa tallrikar plockades upp ur Mälarens vatten 30 september 1978, efter att två amatördykare gjort ett fynd av en gammal fartygslast.

Bakgrunden var:

i mitten av 1700-talet var det vanligt att porslinstillverkarna i Europa förenklade de fantastiska kinesiska dekorerna - så gjorde även Rörstrand. "Fågel på blommande kvist" och "Humleranka" är exempel på kinainspirerade dekorer i svensk tappning, som blev populära. En bruksägare uppåt Bergslagen ville följa trenden med modernt, fint Rörstrandsporslin och lade en beställning hos fabriken i Stockholm 1754 och bekostade frakten.

1756 lastades godset, ett antal tallrikar, ombord på en Lars Bergström tillhörig Mälarjakt. Det var en då för tiden och fram till sekelskiftet 1900 vanlig fraktskuta i Mälaren. Tanken var att transporten skulle gå till Västerås, för att sedan transporteras vidare till köparen uppe i Bergslagen.

Man kom ut i vind från holmen Ängsös skyddande lä och fartyget revs omkull av en mycket kraftig vind och kantrade för att sedan sjunka. Man gjorde försök att bärga lasten och lyckades delvis. Året efter tog man så upp båten. Kvar på botten förblev visst gods, bl. a. 2 packlårar med porslin. Dessa blev liggande i 222 år, tills två dykare 1978 av en slump fann på dem, väl packade med 192 tallrikar.

Här, i vår monter, ser vi så två av dessa tallrikar - representerande Rörstrandsfajanser av dåtidens vanliga dekorer, som legat inbäddade på Mälarens botten i drygt 200 år.